wat is WE

Wat is Working Equitation

Working Equitation is een veelzijdige discipline binnen de paardensport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen.
Het is ontstaan in Zuid Europa vanuit het traditionele werken met runderen in landen als Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje. Inmiddels is het wereldwijd een serieuze wedstrijdsport. Een sport waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, gedeeltelijk in combinatie met praktijkgerichte hindernissen.
Een Working Equitation wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: een dressuurproef, een obstakelparcours gereden op stijl (de stijltrail), hetzelfde parcours maar dan gereden op tijd (speedtrail) en het veedrijven. Beginnende combinaties starten met de dressuurproef en trail. De speedtrail en het runderwerk volgen naarmate de africhting van het paard vordert.
Iedereen die op een praktische speelse manier zijn/haar paard wil trainen kan met Working Equitation uit de voeten. Misschien is je paard nu nog niet zo wendbaar, licht aan de hulpen, of moedig. Door gericht arbeidsdressuurmatig te trainen kun je met elk type paard vooruitgang boeken. Wat voor soort of type paard je hebt, maakt dus niet uit.

 

Dressuur

Dressuur

Dressuurproeven
De Working Equitation dressuurproeven zijn een test voor de coördinatie, harmonie en samenwerking tussen paard en ruiter.
Stijl-trail

Stijl-trail

Obstakelparcours op stijl
Eigenlijk kan je het obstakelparcours zien als een dressuurwedstrijd, waarbij de oefeningen niet zozeer op bepaalde letters moeten worden uitgevoerd, maar op bepaalde plaatsen tussen en in de hindernissen.
Speed-trail

Speed-trail

Obstakelparcours op tijd
Het obstakelparcours wordt op tijd gereden, stijl is niet meer belangrijk. Voor fouten in de obstakels worden strafseconden bij de rijtijd geteld.
Runderen

Runderen

Werk met runderen
Hierin wordt gereden in teams van vier ruiters en paarden. Beginners halen een vooraf aangewezen rund uit de kudde en drijven het een stukje van de kudde weg.
nl_NLNederlands