livestock pen
livestock pen

Livestock pen

Hindernis:
Deze hindernis bestaat uit een omheinde ruimte met een in/uitgang, waar zich binnenin een andere omheinde ruimte bevindt met kleine levende dieren (bv kippen) of surrogaat dieren.
Het paard moet binnenkomen in deze eerste ruimte en een volledige ronde maken volgens de tekening rond het hok met de dieren.
De cirkel dient voldoende ruimte te bieden om de uitvoering van de hindernis correct te laten verlopen. De buitenomheining moet veilig zijn voor als het paard in paniek raakt. Aanstoten of omverwerpen wordt bestraft.

 

Er kan een ronde gevraagd worden volgens het omloopplan, er kan ook beide richtingen gevraagd worden. In dat geval rijdt de ruiter na het verlaten een keertwending om de achterhand of kleine volte en draait opnieuw de cirkel in de pen de andere kant op.
Globaal worden de volgende afmetingen gebruikt: Middencirkel 3 meter doorsnee, breedte gang 1m50.

De hindernis moet op de volgende wijze worden genomen:
De pen mag in stap of in galop genomen worden, in elke klasse (in de lagere klasse is de stap vanzelfsprekender)
Als de pen of coral in stap genomen wordt, dient men een correcte overgang te maken bij de eerste markeringen. De pen uitrijdend rijdt men een keertwending om de achterhand alvorens de tweede cirkel in te rijden. Bij het verlaten van de laatste cirkel, galoppeert men aan bij de markeringen.
Als de pen in galop genomen wordt, dient de juiste galop gebruikt te worden. Van de eerste naar de tweede cirkel rijdt men een halve galoppirouette en een wissel.
Waar moet je op letten:
Rust en vertrouwen. In galop (hogere klassen) scoort de pen het hoogste, maar dat weegt niet op tegen de problemen die men heeft als het paard geen vertrouwen heeft. Bij twijfel neem je de pen het beste in stap.
Rij je het eerste deel in stap, dan ook het tweede deel ! Idem voor de galop
Waar let de jury op:
  • Mooie correcte overgangen indien men de pen in stap neemt
  • Vertrouwen van het paard
  • houding en zit van de ruiter en de gebruikte hulpen voor het benaderen van deze oefening

Bron: Lotje Moerdijk

vorige pagina
nl_NLNederlands