enkele slalom
enkele slalom
Speed :
In de speedtrail is enkel de tijd belangrijk. Men mag heel scherp langs de paaltjes rijden, maar moet wel de gehele omloop doen. Stelling, buiging en de correcte galop zijn niet langer van toepassing.
Gooit men een pion om, dan kost dit strafseconden, (en soms moet men de hindernis eerst corrigeren voor men verder mag. Dat wil zeggen, afstappen en de pion recht zetten. Het spreekt vanzelf dat dit veel extra tijd kost, wat het risico niet waard is om té scherp te draaien.) Informeer bij het parcourslopen altijd of er gecorrigeert moet worden of niet, zodat je niet onnodig af moet stappen.

Enkele slalom

De hindernis bestaat uit 5 paaltjes van 2 meter hoog, geplaatst op 6 meer (of 9 meter in de lagere klassen van sommige landen) afstand van elkaar en op een rechte lijn. Deze worden recht gehouden door een externe basis, niet bevestigd in de grond. (bv bezemstelen in pionnen)
De richting van de slalom is bepaald op het omloopplan.
Het begin wordt aangegeven met rode en witte markeringen.

De hindernis moet op de volgende wijze worden genomen:
De hindernis moet genaderd worden in galop. Bij elke verandering van richting, wordt een galopwissel gevraagd. De galop ( linker of rechter ) moet overeenstemmen met de richting van de boog uitgeoefend door de ruiter.
In de lagere klassen zal de draf worden toegelaten maar niet de stap. De eenvoudige galopwissel wordt verwacht vanaf de lichte klasse, de vliegende galopwissel vanaf de middel klassen
De galopwissel moet uitgeoefend worden op het middelpunt tussen de paaltjes

Waar moet je op letten:
- de slalom dient in de correcte galop genomen te worden, dwz elke bocht dient in de juiste galop te zijn en men dient dus eenvoudige of vliegende wissels te maken in de omstelling. Het niet in de juiste galop zijn, wordt bestraft.
-Rij kort langs de paaltjes en maak geen onnodig grote bochten.

Waar let de jury op:

  • Regelmatigheid, harmonie, nauwkeurigheid van de bewegingen van het paard
  • de hulpen van de ruiter, de nauwkeurigheid, de manier waarop de galopwissels worden uitgevoerd
  • het eventueel omvervallen van één of meerdere paaltjes
  • In de lagere klassen zal voornamelijk de correcte stellingwissel beoordeeld worden

Bron: Lotje Moerdijk.

vorige pagina
en_GBEnglish (UK)