Sidepass
Speed:
Aanstoten wordt niet bestraft, omverwerpen wel. Dit kost 5 of 10 strafseconden per omver geworpen balk. Als de benen niet op de correcte plaats zijn, moet de ruiter de hindernis uit eigen initiatief opnieuw nemen, anders kan hij worden uitgesloten wegens het niet correct nemen van de hindernis.

Side pass:

Hindernis:
Deze hindernis bestaat uit een boomstam of balk van 3 of 4 meter lengte, geplaatst op 5 a 10 centimeter hoogte. Deze kan tweemaal neergelegd zijn, om in beide richtingen genomen te worden. Ook kan deze in een hoek van 90 graden gelegd zijn (L figuur), of in een U of Z figuur.
De balk mag niet geraakt worden. Aanstoten of omverwerpen wordt bestraft.

De hindernis moet op de volgende wijze worden genomen:
Het paard nadert de hindernis volgens het omloopplan en plaatst zich loodrecht ten opzichte van de balk. Het paard maakt een kwart wending om de voorhand. Daarna beweegt het paard zich zijdelings, de balk tussen de voor- en de achterbenen latend.
Waar moet je op letten:
Let op het omloopplan hoe de hindernis precies genomen moet worden. Vraag bij twijfel aan de pistechef of jury.
Aanstoten kost in de stijltrail punten.
Hoe hoger de graad van africhting, hoe belangrijker de stelling en buiging. In de lagere klassen volstaat een wijken voor het been, met voorwaartste kruising van de benen. In de hogere klassen verwacht men stelling en buiging in de richting waarheen men gaat, het zogenaamde appuyeren.

Bron: Lotje Moerdijk.

Waar let de jury op:

  • Mooie correcte overgangen
  • Het correct zijwaarts gaan van het paard, op hulpen van de ruiter. Evenveel ruimte tussen voorbenen en balk, balk en achterbenen
  • De rust en regelmaat waarmee de hindernis genomen wordt
  • Indien de boomstam/balk aangeraakt wordt, kost dat punten
Vorige pagina
en_GBEnglish (UK)