de kruik
Waar moet je op letten:
In principe wordt de tafel altijd benaderd in de rechtergalop (Portugese regel, vanwege de mogelijk volte om de tafel)
Rij in een rechte lijn naar de kruik en maak een mooie overgang dichtbij de tafel. Zorg dat je de tafel nooit raakt !

De kruik

Hindernis:
Deze hindernis bestaat uit een minimaal 1 meter hoge tafel of kruk waarop een kruik met water wordt geplaatst. Bij de FITE en FFE wedstrijden is aan de kruik een koord vastgemaakt en dient men de kruik aan het koord een moment strak onhoog te houden.
De kruik mag worden vervangen door een fles vol met water of met zand. Of door een vers drinkglas voor elke ruiter. Geen breekbare of gevaarlijke materialen mogen worden gebruikt. Soms zie je ook wel een vlag of een ander voorwerp.
De hindernis moet op de volgende wijze worden genomen:
De ruiter moet de tafel in galop benaderen en vlak ervoor een overgang maken naar de stap en halt naast de tafel (in de hogere klassen zien we liever een stop vanuit galop), de kruik nemen, boven het hoofd tillen en daarna de kruik terug op de tafel zetten.
Als er water in de kruik zit, staat het stoer om een beetje water uit de kruik te laten lopen, om te tonen dat je paard nergens bang voor is.

Bron: Lotje Moerdijk

  • Mooie correcte overgangen
  • De manier waarop het paard de tafel benadert en halthoudt naast de tafel zonder verzet of angst en in vertrouwen met de hulpen van de ruiter
  • De kruik moet met gestrekte arm in de lucht gebracht worden en recht op de tafel teruggezet worden
  • Het paard mag de tafel niet raken anders wordt dit beboet
nl_NLNederlands