

Figuur om 3 tonnen
De hindernis bestaat uit drie tonnen (of andere voorwerpen van minimaal 1 meter hoogte) met een onderlinge afstand van 6 meter voor de lagere klassen en in sommige landen 3 meter voor de hogere klassen. De afstand wordt gemeten vanuit het hart van de tonnen of voorwerpen.
De hindernis moet op de volgende wijze worden genomen :
Het paard komt binnen in galop, tussen de tonnen langs de zijde aangeduid op het omloopplan. Hij draait rond de rechterton (of de linker, volgens de nummering) en verplaatst zich in de richting van de volgende ton en oefent een stelling/galopwissel uit op de denkbeeldige lijn die de 2 tonnen verbindt, hij maakt een wending om de tweede ton. Daarna verplaatst hij zich naar de derde ton, doet weer een stelling/galopwissel uit op de denkbeeldige lijn tussen de tweede en de derde ton en maakt opnieuw een volledige cirkel rond de laatste ton. Hij verlaat de hindernis langs dezelfde weg als bij het binnenkomen.
Bij beide patronen wordt telkens een wissel links en een wissel rechts gevraagd, dus het maakt eigenlijk niet uit hoe de tonnen genomen worden. Rijdt men echter niet het gevraagde figuur, dan volgt uitsluiting wegens het rijden van een verkeerd parcoursIn de laagste klasse mag de hindernis in draf genomen worden, waarbij de jury let op de correcte omstelling en de regelmatige gang. In de tussenklassen is een eenvoudige (dmv stap) of worker (dmv draf) wissel toegestaan. In de hogere klassen worden vliegende wissels gevraagd.
Waar moet je op letten:
Vooral de figuur goed uit het hoofd leren, zodat je geen fouten maakt daarin. Maak de hindernis af tot het einde.
Elke cirkel rond de ton moet hetzelfde zijn als de anderen. De ton hoeft niet het middelpunt van de cirkel te zijn, maar het levert wel de meeste punten op.
Zorg dat je altijd goed weet wat de omloop van de figuur is en maak daarin geen fouten!
Speed:
Net als bij de figuur acht om twee tonnen schuilt het gevaar in te scherpe bochten waarbij omgooien van de ton kann gebeuren. Bij de ene organisatie kost dat strafseconden, terwijl bij anderen men moet afstappen om de ton recht te zetten, vooraleerst verder te rijden. Informeer altijd wat er op die betreffende wedstrijd gevraagd wordt !
Waar let de jury op:
Bron: Lotje Moerdijk.